Lumi sulanut museonki pihapiiristä,kohta pääsee talkoo porukka haravoita heiluttamaan.Samalla talven pölyt ja roskat poistetaan ulkorakennuksista.Pikkuhiljaa valmstauduttamaan ottamaan ensimmäiset vieraat vastaan.Pihaleikkeihin kaivetaan naftaliinistä esiin puujalat,pääsevät tokaluokkalaise kokeilemaan tasapaino taitojan.

Sisällä riimotaan,kuten entisaikaan,Pölyrihmat saavat kyytiä,matot pesulaan.Vettä ei saa pahemmin käyttää siivouksessa,lika mikä musossa on se on nimeltään "pyhää likaa"Liika siivousinto voi aiheuttaa korvaamattomia vahinkoja.Pölyt poistetaan valkoiset hansikkaat kädessä,mangneetti huiskalla ja säämiskällä.Vaikein läksy minulle oli ne vlkoiset hansikkat,kunnes löysin kunnon puuvilla käsineet.Valokuviiinkaan ei saa koskea ilman hanskoja.On toki meillä esineitä joita uskaltaa koskea ja kosketella,kun sormemme haluaa jostain kuman syystä hiplata kaikkea.

Yläkerran näyttelyitä osittain uusisttaan.Talven mittaan olen,ostanut,kerjännyt,saanut,joukon nukkeja,joista on tarkoitus laittaa vintille pienimuotoinen nukkenäyttely.Vanhimmalla nukella on jo ikää reilut 70-vuotta.Nimeltää Emilia vaavi.Muut hiukan nuorempia,jokaisella tarinansa kerrottavana.Mukava päästää lapsenmielisyys valloilleen,ei aina tarvitse olla museossakaan jäykkää ja kovin virallista.Siellä pitää näkyä elämän eri vaiheet ja inhimillisyys.Jokainen meistä on kerran ollut lapsi,heitetään tiukka pipo pois ja palataan välillä lasten maailmaan.

Toinen hankinta on koulun vanhoja lukukirjoja vuodesta 1939 lähtien,muutamia olen selaillut ja lukenut,kovin erilaisia ovat oppimateriaalit olleet,nyky koululaisillekin kirjoista löytyy hyviä tietoja,joita ei tänään koulumaailmassa käsitellä lainkaan.

Kemijärveläiset naiskohtaot jatkavat vielä esillä oloa tulevan kesän,se on ollut erittäin suosittu näyttely.Jos tilaa olisi kovin mielellään esittelisimme kemijärveläisten naisten muotia ja ihastuttavia käsiöitä.Perungan kammarista löytyy myös osa upeeaa hattukokoelmaamme.

Lapsille järjestetään pari luvovuuden työpajaa heinäkuussa,salapoliisileikkiä voi leikkä,jokaisena päivänä,kun olemme avoinna.Nukkekotikin odottaa leikkijää uusin "vanhojen" huonekalujen muodossa.

Kuisti kukkii taas kesällä entisvanhojen pelargonioiden ansioista.Sieltä löytyy myös vasu,josta saa ottaa mukan ilmaiseksi lehtiä ja kirjoja,lomaviihdykkeeksi.

Parasta kaikesta on osaavat museo-oppaamme,jotka ovat valmiina esitelemään,kertomaan tarinoita talon entisajan elämästä,vaikkapa kampanisu kahvikupposen ääressä pirtinpöydön ympärillä.Varinainen museokausi alkaa 13.6,kestäen elokuun loppuu.Sitä ennen saamme vieraita Rovaniemen seurakunnan Helmi kammarista ja meidän kansalaisopiston henkilökunnasta..Olette niin isot,kuin pienetkin sydämellisesti tervetulleita museoomme aikamatkalle.

          Lyytin%20kammari.jpg

                                                                   LYYLI PERUNGAN KAMMARI

 

,