Olen aina ihaillut Miina Sillanpäätä (alk.Wilhelmiina Riktig) syntyi Jokioisessa nälkävuosien aikana torppari Juho ja Leena Riktingin yhdeksänlapsiseen perheeseen. 4.6.1866,eli tänä vuonna tulee hänen syntymästään 150 vuotta.Miinan koulunkäynti supistui kiertokouluun ja Forssan puuvillatehtaankouluun..Jo 12.vuotiaana  lähti "pumpulienkeliksi" Forrssan puuvillatehtaalle.Ei silloin puhuttu lasten käyttämistä orjatyövoimana.Köyhän perheenlapsen ol lähdettävä leivän hankintaa tai mierolle kerjäämään.Silloin,ei tunnettu mitän sosiaaliapuja vaan itse oli elantonsa hankittava,eikä työpäivät olleet 7,5 h,kuten nykyään. Forrsasta hän jakoi Jokioisten naulatehtaalle.Porvooseen hän muutti piiaksi 18-vuotiaana ja vaihtoi nimensä Miina Sillanpääksi.Hänet valittiin 1907 ensimmäisten naisten joukossa kansanedustajaksi.Miina oli 38 vuotta kansanedustajana,Suomen pitkäaikaisin naiskansanedustaja.Hän toimi aktiivisestiTyöläisnaisten ja Palveattarien yhdistyksessa.Sillanpää toimi aktiivisesti sosiaalidemokraattisessa järjästössa,mm.hän ajoi työläsnaisten ja yksinäisten asiaa voimakkaasti 1930-luvulla samoin kuin ensikotitoimintaa.

Sisällisodan aikana Mina piti matalaa profiiliä ja saavutti myöskin porvariston kunnioituksen. Hänet valittiin Tannerin hallituksen II sosiaaliministeriksi,ollen näin Suomen ensimmäinen naisministeri vuosina 1926-127.Seuraava naisministeri salkuton kylläkin oli Hertta Kuusinen. Miina toimi myöskin sosiaalidemoraattisissa lehdissätoimittajana.Se oli mahdollista,kun Miina oli naimaton.Vuoteen 1930 asti naiset olivat miehensä holhouksen alaisena,eivätkä siksi voineet olla toimittajia.Siihen aikaan naisten piti kysyä lupa mieheltä hiusten leikkauttamiseenkin.

Miina kuoli 1952...mielestäni hän oli legenda jo eläessään.Köyhistä olostakin melkei oppimaton ihminen voi omilla ansioillaan ja sitkeydellään nousta valtakunnan huipulle politiikassa.Minna oli naistenoikeuksien esitaistelija ja puolesta puhuja.Tänäänkin kaivataan Miinoja meidän yhteiskunnassa,vieläkin maailma on miesten,ainakin mitä palkkoihin tulee,naisten euro on vain 0,63 euroa. Miina on muistomerkkisä ansainut.

                                                          MIINA.jpg

                                                          Miina Sillanpää