Anna Lamminparras Osuuskassan Anna voimakas vaikuttaja



Anna Kaisa Leinonen syntyi Temmeksellä 7.12.1903.Kansakoulun

käytyään Anna suoritti erilaisia osuustoiminnallisia kursseja ja niihin liittyviä harjoitteluita Pohjois-Pohjanmaan osuuskaupoissa.

Anna muutti Kemijärvelle 1926 ja avioitui seurakunnan rahastonhoitaja Aarne Lamminpartaan kanssa.Heille syntyi kaksi lasta tyttö ja poika.

Kemijärvellä Anna aloitti työt osuuskaupan kirjanpitäjänä ja oppi tunte maan paikkakunnan ihmiset, mikä olikin tärkeää hänen siirtyessä Kemijärven Osuuskassan johtajaksi 1931.Annan ura pankinjohtajana kesti melkein 30 vuotta. Hänen johtaja kaudellaan elettiin Kemijärvelläkin vaikeita aikoja oli 30-luvun lamavuodet, sota-aika kaksine evakko matkoineen ja raskas jälleenrakenta-minen.

Anna oli tarmokas, neuvokas ja hallitseva jäyhä pohjalaisnainen, sopeutuen varsin hyvin miehiseen pankkimaailmaan.

Osuuskassa toimi Lamminpartaan pikkupuolella, omassa pihapiirissä,aina vuoteen 1949 asti.Väkiluku kasvoi tuli aika hankkia ajanmukaiset toimitilat, tontti oli varsin hankalan muotoinen. Anna kekseliäänä ihmisenä löysikin uuden toimitalon muodon eräällä saunareissulla ja niin kohosi komea ”Annan linnaksi ” kutsuttu rakennus keskelle K emijärven kirkonkylää.

Tyttärensä Eilan mukaan Anna oli varsin ankara kasvattaja, ei vitsaa ja sanan säilää säästellyt. Kyllä hänestä löytyi se lempeä puolikin, kun kysymyksessä oli perheen poika, Aarno.

Evakosta paluun jälkeen Lamminpartaan perheeseen ostettiin lehmä,antamaan lisäravintoa muuten niin niukkaan ruokatalouteen. Lehmän Anna lypsi aamusella ennen pankin avautumista ja iltasella töiden jälkeen, mutta ei talonväki itse saanut maidosta nauttia, kun Anna rouva jakoi maitoa naapurien lapsille ja vanhuksille. Oman perheen oli tyytyminen pahanmakuiseen sakariini mehuun.

Marttojen toiminnassa Anna oli mukana, martat kokoontuivat ompeluiltoihin Särkikankaalle kanttorilaan tai Lampalle.

Vapaa-aikana Anna ei jouten istunut, hän virkkasi peittoja,

kaikkea kodin kaunistukseksi, sekä kutoi sukkia lapsenlapsille.

Vähän aikaa Anna asusti Kemijärven ensimmäisessä kerrostalossa Kotikummussa, mutta mieli paloi rapsuttamaan omaa pihamaata, niinpä Anna rakennutti Autioniemen veljeksillä uuden omakotitalon 1955 Kuumaniemenkoulua vastapäätä.

Luottamustoimia Annalla toimeliaana ja pystyvänä ihmisenä oli paljon.

Hän oli Kemijärven kunnan rahastonhoitaja, Kemijärven Höyrysaha Oy rahastonhoitaja, johon tehtävään kuului palkanmaksu joka lauantai.

Kunnallisissa luottamustoimissa Anna oli mukana,toimi

tarkastajana useita kertoja.Ainoana naisena hänet valittiin kunnanvaltuustoon 1945 kunnan-ja kauppalanvaltuustoissa hän toimi vuoteen 1960 saakka.Tuoden kovin miehiseen porukkaan naisnäkökulmaa.

Anna oli voimakastahtoisena ja peräänantamattomana yksi kunnalliselämän näkyvämpiä vaikuttajia.

Anna Lamminparras oli monessa yhdistyksessä kantava voima touhuten ja järjästäen erilaisia talkoita ja rahankeräys tempauksia.

Kemijärven seurakunnan kirkkovaltuutettuna Anna oli vuosina 1942-1963 välisen ajan. Varsinkin 1950-luvulla hän oli yksi vaikutusvaltaisimmasta kirkkovaltuutetuista.

Kemijärveläisten lähtiessä Lapin sodan evakkoon, Anna kävi pyytä

mässä, että Rosma ennen lähtöä pitäisi yhteisen haraushetken kir

kossa.Kirkko täyttyikin ääriään myöten.

Osuustoiminnallisesta työstä Annaa muistettiin arvostetulla Gebhard-

mitalilla.

Anna Lamminparras kuoli 16.10.1973