Kaikki tiedämme kampanisun,perinteinen peräpohjolainen leivonnainen.Sitä tehdään,joko makeana tai suolaisena,nautitaan yleensä kahvin kanssa.Meillä kemijärvellä se aito ja oikea on suolainen viisisakarainen.Nimi kampanisu herättää kiihkeitä tunteita.Monesti olen saanut kuulla kunniani,kun uskalla käyttää kyseistä leivonnaisesta nimitystä kampanisu.Leivonnainen on kemijärveläisille pyhäasia,nimi kampanisu kauhistus,tuhat kertaa umpiluupäähäni on taottu että se on TORTTU,etkö sinä junantuoma jukuripää sitä usko.Minustä torttu on leivonnainen,joka koostuu sokerista,vehnäjauhoista ja kananmunista.Minä kun en ole syntyperäinen kemijärveläinen,eikä minua ikinä hyväksytä syntyperäni vuoksi kemijärveläiseksi,vaikka olen olevinani enemmän kemijärveläinen,kuin ne tortusta puhujat,ainakin paikallisen historian tuntemukseni perusteella.Minä syön kampanisuja ja napuri torttuja,kummallakin samanlainen leivonnainen lautasella.Jos puhun tortusta,edessäni on joko Runebergintorttu,kääretorttu tai joulutorttu.Jos aito ja alkuperäinen kemijärveläinen puhuu tortusta,hänen nokkansa alla on se viisikakrainen,suolainen leivonnainen.Minusta se kampanisu ei oo torttua ikinä nähnytkään,mutta käännäppä näiden torttufanatikkojen pää käyttämään leivonnaisesta nimeä kampanisu...et ikinä tule onnistumaan.Rovaniemeläinen leipomo on oivaltanut tämän ristiridan kirjoittamalla pakkauksen päälle,kampanisu alla lukee kemijärveläinen torttu.Näin on saatu kumankin kuppikunnan mieli tyytyväiseksi.Naapuri kunnant ovat niin herkkusuita,että kampanisutaikinaankin laittavat sokeria,eivätkä raaski tehdä,kuin nelisakaraisia.Meille taisi tulla se viidessakara,kun M.O.Lahtela 1929 pääsi eduskuntaan,pitise ylpeys jollain tavalla tuoda esiin,lisättiin leivonnaiseen yksi sakara,erotukseksi naapurikuntien kampanisuihin.Niin tai näin näitä nisusia,on tarjoiltu jo Konttisen kahvilassa 150 vuotta sitten.

Tässä yksi resepti versio

500g voita ,8 kkp venhnjauoja,1/2tl soodaa,2tl leivinjauhetta,ripaus suolaa,2dl kermaviiliä,1-2 dl vettä.Rasva ja kuivat aineet nypitään keskenään,Lisätään viili ja vesi vähitellen vaivataan nopeasti.Taikinaa sesotetaan kylmässä n.tunti,Sen jäkeen se tasoitetaa n.11/2 cm levyksi josta muotoillaan kampanisuja.Paistetaan 220-250 asteisessa lämmössä 8-10 min.Jäähdytetään ja popsitaa menemään

.Torttu.jpg